A szarvasgombáról

A szarvasgomba morfológiai tulajdonságai

A szarvasgombák olyan föld alatt élő gombák, melyek a gazdanövénnyel élnek szimbiózisban, velük mikorrhizát, gyökérkapcsolatot képezve. A Jászság „aranyaként” is sokat emlegetett nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) a csészegombák (Pezizales) rendjébe tartozik. Szabálytalan alakú gumószerű termőtestüket, tömlőszerű szaporító szervüket, az aszkuszt, a föld felszíne alatt nyolc-tíz centiméter mélyen képzik, amely a világ legértékesebb gomba termése. A jó szarvasgomba friss, kemény, ép felszínű, illata és íze fűszeres, nehezen meghatározható zamattal. Felhasználás szempontjából fűszer jellegű, értékes gasztronómiai különlegesség.

Image
Image

A szarvasgomba gyűjtése

A szarvasgomba gyűjtését kezdetben mezítláb tapogatózva, vagy szarvasgombalegyek viselkedését figyelve végezték, később házi sertés segítségével; azonban ma már – többek között a megfelelő jogi háttér kialakítása végett – szarvasgombászó kutyákkal keresik a gombavadászok. Ez az egyetlen olyan módszer, amellyel hatékonyan és egyben természetkímélő módon lehet begyűjteni a földalatti gombákat.

A földalatti gombák gyűjtését 2013 óta rendelet szabályozza többek között annak érdekében, hogy élőhelyük megóvásra kerüljön, illetve a produktivitás javára, érett gombák kerüljenek ki a talajból. A gyűjtéshez hatósági jellegű képzés eredményes elvégzése szükséges, illetve az ebeknek alkalmassági vizsgát kell tenniük. A szarvasgomba keresése/gyűjtése erdőgazdálkodói engedélyhez kötött hazánkban.

A szarvasgomba élőhelye

Magyarország kiemelkedő jelentőségű szarvasgomba élőhelyei és Közép-Európa egyik legkiválóbb nyári szarvasgomba gyűjtőhelyei találhatóak a Jászságban. Bár az országos átlaghoz képest ezen a vidéken kevés az erdőterület, ugyanakkor a meszes, bázikus kémhatású talajokon lévő Jászsági tölgyesek Magyarország és a Kárpát-medence legjobb nyári szarvasgomba termőhelyeit adják. Az első jászsági szarvasgombát triflagyűjtők 1999-ben találták, azelőtt – ha véletlenszerűen elő is került – nem volt ismeretes e vidék kivételes szarvasgomba-termő adottsága.

Egyre jelentősebb a különböző módszerekkel létrehozott mesterséges gyökér-gomba együttélés az erdőgazdálkodás területén, hosszú távon növelve az erdősítések révén a környezeti állapot minőségének javítását.

Image
Image

A szarvasgomba, a „konyha gyémántja”

Többféleképpen fogyasztják a főként fűszerként használt szarvasgombát. Az igazi gourmanok szerint az enyhe ízű ételekhez illik, amely nem nyomja el a zamatát. Fontos tudni, hogy a fekete szarvasgombák (nyári, téli, nagyspórás) illatanyagai zsírban és olajban oldódnak, magas hő hatására elbomlanak. A fehér szarvasgombák közül az isztriai, fehér és homoki szarvasgomba bír kiemelt jelentőséggel hazánkban. A homoki akácosokban megtalálható homoki szarvasgomba igazi „hungarikum”, édes íze miatt is különleges.

A szarvasgomba gazdálkodás bemutatása

A szarvasgomba, mint nemzeti érték
A Jászság a nyári szarvasgomba számára kiváló termőhelyet nyújt nem csak hazai, de Közép-Európai viszonylatban is. Az országos nyári szarvasgomba termés mennyiségének jelentős hányada innen kerül begyűjtésre. E terület kiemelt jelentőséggel bír a tekintetben is, hogy a nyári szarvasgomba hamarabb, már nyár végén rendelkezik azokkal a morfológiai és érzékszervi tulajdonságokkal, melyek alapján az érettebb és értékesebb burgundi szarvasgombaként gyűjthető és értékesíthető.

2014-ben Jászivány határában találták meg az ország eddigi legnagyobb 1,28 kg-os szarvasgombáját, melyet nemzeti értékként a Földművelésügyi Minisztériumnak adományoztak.

A NEFAG Zrt. érdemesnek tartja a „Jászsági nyári szarvasgombát” arra, hogy agrár-és élelmiszergazdasági értékként szerepeljen Szolnok Megyei Jogú Város Értéktárában, illetve a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktárban. Ennek érdekében javasoltuk e nemzeti értékünk felvételét a települési értéktárba, bízva abban, hogy a nemzeti értékpiramison egyre feljebb kerülhet.

Image

(Kép forrása: https://www.hungarikum.hu)